bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Ma simt din ce in ce mai rigid, si cred ca ar trebui sa lucrez si pentru mobilitate. Dar mai intai m-ar interesa sa stiu de unde plec si daca pe parcurs voi inregistra ceva progrese?


fitness

metabolism

exercitii

contact

bibliografie

autorii

Mobilitatea reprezinta cursa (numarul de grade) pe care se poate efectua miscarea, intr-o articulatie sau grup functional de articulatii. Ea se reduce inevitabil cu varsta, dar la sedentari aceasta reducere este mai accentuata si mai precoce.

In sportul pentru sanatate mobilitatea este importanta mai ales in cazul umerilor, soldurilor si al regiunii lombare, deoarece atunci cand ea scade notabil in aceste zone poate favoriza aparitia unor probleme musculare si scheletice.

Reducerea mobilitatii ca urmare a sedentarismului si/sau inaintarii in varsta se explica prin aparitia unor modificari articulare si prin rigidizarea si scurtarea muschilor din jur. De aceea, daca doresti sa-ti imbunatatesti aceasta calitate fizica, va trebui sa te bazezi nu doar pe executii rapide, bruste, ale unor exercitii de mobilitate articulara, cum este cazul cu binecunoscutul exercitiu pe care toti l-am facut la scoala, in care sarcina era de a atinge varful picioarelor cu degete mainilor, genunchii fiind perfect intinsi. (De fapt acest exercitiu este pus din ce in ce mai frecvent pe lista exercitiilor ce trebuiesc evitate.) Va trebui, din contra, sa apelezi mai mult la intinderi treptate, lente, prelungite (asa-numitul stretching), ale muschilor care impiedica mobilizare mai ampla a articulatiilor respective. Ca si in alte privinte, pentru a afla ce mobilitate ai, poti sa te investighezi singur. Astfel, cu coatele perfect intinse pe tot parcursul miscarii, aduci membrele superioare prin lateral si incerci sa-ti prinzi o mana cu cealalta deasupra capului, bratele fiind plasate in spatele planului urechilor. Pozitia din care faci aceasta incercare poate fi in sezand sau in picioare. Daca reusesti, inseamna ca ai o mobilitate buna a umerilor; daca nu, rezulta ca va trebui sa lucrezi pentru asta. Mobilitatea combinata a trunchiului (de fapt, a coloanei lombare) si a soldurilor ti-o poti estima printr-o metoda care, de fapt, da relatii si despre elasticitatea muschilor posteriori ai coapsei (muschii ischiogambieri). Pentru asta ai nevoie de o ladita din lemn pe care sa fixezi cu un cui o rigla din lemn cu lungimea de 50 cm.(click pentru figura) Rigla va fi plasata cu cifra zero catre exteriorul laditei si cu cifra 23 pozitionata exact in dreptul marginii laditei. Mai intai, timp de cateva minute, faci o incalzire usoara a zonelor implicate in sarcina: regiunea lombara, solduri, muschii posteriori ai coapsei. Apoi, descult fiind, te asezi pe podea, sprijinindu-ti talpile pe latura verticala a laditei in asa fel incat rigla sa se plaseze la distanta egala de cele doua talpi, deci de linia mediana a corpului. Binainteles ca in aceasta situatie capatul riglei pe care este inscrisa cifra zero va fi indreptat catre tine. Faci o incercare de proba, dupa care te testezi efectiv de doua ori, incercand sa ajungi cu varful degetelor mainii cat mai departe dincolo de planul vertical al talpilor. Pentru aceasta aduci capul intre umeri, nu brusc, zvacnit. Retii cel mai bun rezultat dintre cele doua.
Web-master
mym_ro@yahoo.com

Facultatea de Educatie Fizica si Sport, Universitatea Ovidius-Constanta