Problema greutatii corporale nu este numai ceva la moda, ci si o chestiune foarte
importanta pentru sanatatea ta. Obezitatea constituie unul dintre cei mai importanti
factori si ca este din ce in ce mai frecvent propusa pentru a fi considerata factor
primar de ric pentru sanatate. Din perspectiva preocuparii pentru promovarea,
mentinerea sau recastigarea sanatatii, va trebui sa intelegi ca daca afli doar cate
kilograme ai, nu inseamna ca stii mare lucru. mai important decat cantarirea
propriu-zisa si decat eventuala sa raportare la inaltime, este sa-ti cunosti
compozitia corporala. Adica sa stii cat la suta din greutatea pe care o ai este
reprezentata de grasime si cat de catre masa slaba (muschi, oase, nervi, etc.).
Pentru ca daca ai 70 kg si 30% grasime, inseamna ca 21 de kg sunt numai grasime,
ceea ce are mare semnificatie pentru starea ta de sanatate din prezent si din viitor.
Nu trebuie sa intelegi totusi ca obiectivul tau trebuie sa fie reprezentat de absenta
oricarei grasimi; nici nu ar fi posibil si nici nu ar fi sanatos.Un minim de 3%
pentru barbati si de 12% pentru femei este absolut necesar, aceasta constituind
asa-numita grasime-esentiala, fara de care nu se poate trai. Cantitatea de grasime
continuta de organism mai poate fi numita adipozitate. Intrucat este practic
imposibil sa ne mentinem toata viata adipozitatea in limitele procentelor
reprezentate de grasimea esentiala, s-au stabilit anumite grile pentru a
caracteriza situatia in care ne aflam la un moment dat (tabelul 1). Cifrele se
refera practic la populatia adulta (peste 25 ani), sunt bineinteles diferentiate
pe sexe si provin din studii populationale ample realizate in S.U.A. Ele nu
trebuiesc, deci absolutizate, ci doar folosite in scop orientativ, intrucat este
posibil ca pentru populatia romaneasca standardele sa fie usor diferite. |
O metoda simpla de a te orienta in problema greutatii corporale pe care o
ai la un moment dat, o reprezinta calcularea Indicelui de masa Corporala,
cunoscut si sub numele de Indice Quetelet. Pentru a afla acest indice
imparti greutatea (numarul de kilograme) pe care o ai la patratul inaltimii,
exprimata in metri (de exemplu, 90kg impartit la 1,70x1,70). Daca obtii un
indice de 25 sau mai mic, inseamna ca greutatea ta este acceptata, intre 25 si
30 vorbim de supragreutate, iar peste 30 - de obezitate. |
Procentul de grasime ce ne caracterizeaza poate fi aflat prinmai multe metode,
fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Cea mai precisa ar fi metoda
ce consta incantarirea in conditii normale si, respectiv, cantarirea sub
apa, dar, din pacate, ea presupune o dotare speciala si foarte laborioasa.
Exista pe de alta parte, din ce in ce mai multe tipuri de aparate electronice,
care masoara instantaneu procentul de grasime si il afiseaza digital.
Cele mai raspandite si cele mai exacte sunt cele din gama FUTREX, cu conditia
ca varianta utilizata sa fie una performanta, profesionala. Exista si
variante de uz individual, accesibile ca pret, dar ele pot da uneori
erori care tin de taria apasarii aparatului pe piele sau locul unde se face
masuratoarea. Determinari deosebit de exacte se pot face si cu ajutorul
tomografiei computerizate, dar aceasta tehnica este inaccesibila prin cost
si , in plus, neindicata decat pentru cercetarile stiintifice datorita
iradierii pe care o produce. |
Metoda masurarii pliurilor de grasime subcutanata este totusi
cea mai raspandita. Ea are avantajul ca nu necesita decat un caliper
(adipocentimetru), un fel de subler, si da rezultate destul de exacte.
Sunt nominalizate anumite locuri unde se fac masuratorile: la jumatatea
fetei posterioare a bratului (pliul tricipital), sub varful omoplatului
(subcapular), pe marginea pectoralului (numai la barbati), lateral de
ombilic, deasupra crestei iliace, la jumatatea fetei anterioare a coapsei
si pe fata laterala a gambei, in treimea sa superioara. Masuratorile se
executa de cate trei ori in fiecare loc (si se face media) si numai pe
partea dreapta. In functie de metoda aleasa pentru calcul, de sexul si de
varsta celui examinat, se masoara 2,3, sau 5 pliuri dintre cele 7, iar suma lor
se utilizeaza pentru aflarea procentului de grasime din nomograme speciala
sau din niste formule ad-hoc. |